Türkiye'nin İlk Kadın Kariyer ve Gelişim Platformu

Öfke, zaman zaman yaşanan olumsuz olaylara karşı verilen doğal bir tepkidir. Hepimiz bazen bizi kızdıracak olaylarla karşılaşabiliyoruz. Çeşitli engellerle, acılarla, kayıplarla ya da diğer insanlardan beklediğimiz davranışlarla karşılaştığımızda öfkelenebiliyoruz. Tüm bunları değiştiremeyiz. Ama önemli olan öfkeyi doğru ifade etme becerisini kazanmamızdır. İşte tüm bu becerileri kazanabilmek adına HİKAYESİ GİRİŞİM olarak 4 Şubat Cumartesi Büyükçekmece Belediyesinin katkılarıyla Rosa Marine Sitesi ev sahipliğinde öfkenlebarış seminerini düzenledik.

öfkenlebarış seminerinde konuşmacı olarak birannedoğdu Nehir Turan bizlerleydi.

Nehir Turan,’ öncelikle öfkelendiğimizde negatif anlamı yani bilinçaltındaki gerçek duyguyu bulmalıyız ki aslında neye öfkeleniyoruz sorusuna cevap verelim’ dedi. Ayrıca öfkenin, en sevdiği duygu ‘suçluluk duygusu’ dur dedi.

‘Farkında olmadan yaşadığımız günlük sorunlar, felaketler, acılar ve çevresel faktörler aynı telefonun şarjının bitmesi gibi bireylerinde bataryasını bitirebiliyor. Telefonu akşamdan sabaha şarj etsek bile, gün içerisinde telefonu hiç kullanmasak da arka plandaki uygulamalardan dolayı şarjda azalma oluyor. İnsanlarda da benlik kaynaklarının şarjı bitirdiğini’ belirtti Nehir Turan.

Konuşmacımız, duygusal hafızanın oluştuğu amigdaladan da bahsetti.

Turan, ‘Amigdala, vücudun bütünlüğünü korumak yani vücudu canlı tutma amacıyla çalışır. Bilinçaltından gelen negatif etkiler amigdalayı alarm haline getirir. Savunma mekanizmalarını kapatır. Kaçmaya ve savaşmaya yöneltir. Yani vücuda zarar verir. Bizler amigdalayı şaşırtmalıyız. Yani öfke anında amigdalayı şaşırtmak için matematiksel işlemlerden yararlanabiliriz. Mesela en zor kaçar kaçar sayabiliyorsak o şekilde sayma yaparak amigdalayı kontrol edebiliriz. Ya da kelimeleri tersten okuyarak cümle kurmaya çalışmak da etkili bir yöntemler arasındadır’ diye anlattı.

Nehir Turan’ın tüm anlattıklarından öfkenin kontrol edilebilir olduğu ve  önemli olanın bunun altında yatan gerçek duyguyu bulmaya çalışma olduğunu öğrendik. Kendisine, bizi ağırlayan Rose Marine Yönetimine, Büyükçekmece Belediyesi’ne ve katılımcılara teşekkür ediyoruz.

 Funda ALTINAĞAÇ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir